onsdag 12. oktober 2011

Jean Piaget: Teori og i undervisning

 

Jean Piaget (1886-1980) er en representant for det kognitive konstruktivistiske læringssynet. Her vil jeg se nærmere på hva som er  hovedinnholdet i dette læringssyn og hvilke konsekvenser hans syn kan få for undervisning i samfunnsfag.

Jean Piaget ønsket å finne fram til den indre kunnskapens struktur. Han mente at det var de indre kognitive prosessene eller menneskets tankevirksomhet er utgangspunkt for å forstå læring. De kognitive læringsteoriene står i motsetning til de behavioristiske teoriene, som først og fremst er opptatt av det som kan observeres og at læring kan styres utenifra. Piaget er kjent for å ha laget en teori om barnets intellektuelle utvikling, der han deler utviklingen inn i ulike stadier. Piaget så på hvordan individet utviklet kunnskap og mente at barnet tenkte kvalitativ annerledes enn voksne. (Ådlandsvik 2005)

I følge Piaget danner hver person et eget bilde av omverden. Læring er en privat tolking og konstruksjonsprosess og ikke en ferdig pakke som blir overlevert fra lærer til eleven. Noe som vil si at hver gang kunnskap læres konstrueres den på nytt. Selv om Piaget er ganske kjent innenfor pedagogikken, har han selv skrevet lite om pedagogikk og er hovedsakelig en erkjennelsesteoretiker.

Sentrale begreper hos Piaget: skjemaer, assimilasjon og akkomodasjon
Det som er sentralt i Piaget sin teori er hvordan mennesker konstruerer kunnskap. For Piaget har læring to sider. På den ene siden er læring å lagre kunnskap fra en ytre påvirkning og på den andre siden er læring noe som krever forståelse, som Piaget selv ikke kalte læring, men utvikling. (Imsen 2008) Her benyttes termen læring om begge deler.

Når vi lærer noe nytt, forstår vi det ut i fra det vi allerede kan. Piaget kalte dette for skjemaer, som vi si den erfaringen og kunnskapen vi har fra før av (Imsen 2008). Når for eksempel et barn er lite, er disse skjemaene ganske enkle. Etter hvert som barnet vokser blir skjemaene utfordret og må endres. Skjemaene utvikler seg til å bli mer og mer komplekse og avanserte. Ny informasjon og kunnskap blir fortolket, eller assimilert, ut i fra de skjemaene en har fra før av. Når skjemaene blir uttilstrekkelige og må endres, skjer det en akkomodasjon. Det vi si at ny kunnskap enten erstatter eller utvider den tidligere forståelsen.

I følge Piaget er disse skjemaene viktig for barnets forståelse. Dersom vi står overfor noe som er totalt ukjent for oss, kan vi risikere at vi ikke får det med oss. Når noen snakker på et ukjent språk til oss, har vi ikke store muligheter for å få med hva som blir sagt. Piaget mente at kunnskap måtte bygges opp gradvis. Derfor er prosessen med assimilering og akkomodasjon helt nødvendig for læring og utvikling.

Piaget var inspirert av biologien og mente mennesker har en naturlig motivasjon for å skaffe seg ny kunnskap. Når kroppen er i ubalanse søker den alltid likevekt. For eksempel når en er sulten, så spiser en. Piaget tenkte seg at mennesket søk etter kunnskap var på samme måten. Når skjemaene ikke stemte, søkte mennesket etter å få rettet på dette gjennom ny kunnskap. Adaptasjonsprosessen er å oppnå likevekt mellom egne skjemaer og omverden.

Utviklingsprosessen inndelt i stadier
Hvordan de ulike de ulike skjemaene er organisert varierer og er avhengig av erfaring. Dette var utgangspunkt for Piagets inndeling av utviklingsprosessen i fire stadier. (Solerød 2011) Det første stadiet var den sensorimotoriske perioden som varer fra barnet er rundt 0-2 år. Piaget mente at barnet er født med enkle skjemaer og i denne perioden er mest preget av imitasjon  og gjentakelse. Den neste stadiet kaller han den preoperasjonelle perioden og er perioden fra barnet er rundt 2 – 7 år. Dette stadiet er det mest lærerike perioden i et barns liv. Skjemaene utvikler fra det praktiske planet til det mentale planet. Den tredje stadiet var den konkret-operasjonelle perioden og varte fra barnet var rundt 7 til 11 år. I denne perioden får barnet en mer ”fullstendig” logikk. (Imsen 2008) Den siste stadiet kalte Piaget den formal-operasjonelle perioden og var fra barnet var rundt 11 år. I denne perioden utvikler barnet en mer abstrakt tenking og lærer å tenke mer vitenskaplig. 

Piaget i undervisningen
Piaget fokuserer på barnets utvikling. For min undervisning, hovedsaklig i samfunnsfagene historie, samfunnslære og geografi, så vil jeg undervise elever som er  eldre enn 11 år. Derfor ville studiet av den formal-operasjonelle perioden være mest aktuell for meg. På mange måter kan en si at Piaget sin teori om utviklingsprosessen er en ønskelig utvikling mer enn den er reel. Piaget gjorde ingen empiriske undersøkelser for å stadfeste sine teorier, men undersøkelser på et mer klinisk nivå. (Imsen 2008)) Det siste stadiet av barns utvikling er også det som det som har fått mest kritikk. Kritikken peker på at flere ungdomselever i alderen 13-16 ikke er i stand til å tenke formal-operasjonelt. (Imsen 2008) Piaget sine øvrige utviklingsstadier er rettet inn mot yngre elever og hvordan de lærer og er dermed ikke like aktuell i min undervisning.

Det er likevel mye av Piaget sine teorier som kan være med på å forklare hva som skjer i og utenfor undervisningen. Piaget understreker betydning av aktivitet og det at eleven skal finne ut av kunnskap selv som en viktig del av læringsprosessen. Aktivitet er i en eller annen form er den beste veien for å konstruere kunnskap. (Imsen 2008)  Når eleven selv får utforske og finne fram til kunnskap sitter mer igjen i forhold til passiv læring der eleven ikke er aktivt. Læreplanen i samfunnsfag legger også opptil assimilasjon og akkomodasjon siden flere av emnene i samfunnsfag blir gjentatt i flere aldersnivå, men krever større forståelse og innblikk etter hvert som eleven blir eldre.

Kunnskap må læres gradvis, noe som er helt sentralt innenfor de fleste fag, også samfunnsfag. Innenfor historie vet gjerne en elev at ”gamle dager” er det som er skjedd før, men ”gamle dager” kan like godt være vikingtiden som når mormor var ung. Tidsforskjellene mellom ulike disse kan også være flytende og barnet kan godt ha en forståelse av at vikingtiden var når mormor var ung. Etter hvert så lærer eleven at det er flere tidsperioder og at dette skjemaet må endre seg. Når en underviser en klasse i samfunnsfag er det viktig å legge undervisningen på elevenes nivå. Nivået i klassen vil selvsagt variere.

Piaget vektla at elever tilegner seg kunnskap gjennom egen aktivitet og denne aktiviteten skal utgå fra barnet egen interesse. (Lyngsnes og Rismark 2010) Samfunnsfag er et fag som lett fanger elevenes oppmerksomhet og interesse fordi det angår dem. Derfor er det viktig at elevene får aktiviteter som utfordrer hver enkelt elev, som også Piaget hevder. Aktivitet er viktig for å tilegne seg ny kunnskap. Piaget hevdet at det vi står overfor, forstår vi ut fra det vi allerede kan.(Sitert i Lyngnes og Rismark 2010) Eleven som forsker er viktig i fag som samfunnsfag å kunne finne og vurdere informasjon selv. Kunsten å tenke kritisk er noe som er vanskelig å overføre fra lærer til elev. Det er må læres gjennom praktisk arbeid, men krever tydelig veiledning.

Sluttord
Nå har vi sett nærmere på Jean Piaget sin læringssyn og konsekvenser for hans teorier i undervisning. Oppsummert kan en si at hans understreking av aktivitet for å konstruere læring er den mest aktuelt for min undervisning.
Det er likevel viktig å understreke at Piaget sin aktivitet var knyttet til ting og han kritiseres for å ha utelatt viktigheten av den sosiale og språklige samhandlingen.(Imsen 2008) Denne samhandlingen er viktig innenfor undersvisning i samfunnsfagene samfunnslære og historie der diskusjon er en viktig del.  Piaget sine teorier var på topp på slutten av 1970-tallet og har etter hvert måte vike for andre teorier. Sentralt her er Lev Vygotsky og hans sosiokulturelle teorier om læring. Likevel står fremdeles Piaget sine teorier sentralt blant de psykologiske teoriene siden de gir en sammenhengende bilde av utvikling og kognisjon. (Imsen 2008)

Litteraturliste:
Lyngnes, Kitt og Rismark, Marit (2010), Didaktisk arbeid, Oslo, Gyldendal norsk forlag

Imsen, Gunn (2008), Elevens verden – Innføring i pedagogisk psykologi, Oslo, Universitetsforlaget

Sølerød, Erling (2011), Pedagogiske grunnproblemer – i historisk lys, Oslo, Universitetsforlaget

Ådlandsvik, Ragna (red) (2005), Læring gjennom livsløpet, Oslo, Universitetsforlaget

3 kommentarer:

  1. 2 stjerner:
    - Tekstinndelingen din er god fordi det er oversiktlig. Dette gjør at man lett kan finne frem i teksten, og får en god oversikt over hva du har skrevet om.
    - Delen om ”Piaget i undervisningen” er god fordi du trekker frem din undervisning parallelt med at vi får en bedre forståelse av teoriene til Piaget.
    1 ønske:
    - Jeg savnet en grunn for at du valgte å skrive om Piaget, da dette kan skape et mer personlig forhold til det du skriver.

    SvarSlett
  2. Stjerne 1: Du har vært veldig flink til å gå inn i pensumlitteraturen og hentet inn flere eksempler på Piagets læringssystem fra ulike forfatteres ståsted. Det gir et inntrykk av at du har satt deg godt inn i Piaget historie og hans teori.
    Stjerne 2: I den dele der du viser til bruken av Piagets læringssystem i din egen undervisning, har du klart å peke på kritiske bemerkninger samtidig som du også har klart å finne mye godt som du kan bruke i undervisningen.
    Ønske: Jeg har problemer med å finne noe å kritisere i denne teksten, men kunne tenkt meg at den delen som har med utviklingsprosessen hadde vært utdypet noe mer slik at vi fikk vite mer om hva Piaget mente om utviklingen på de ulike stadiene.

    SvarSlett
  3. Jeg takker for god respons på innlegget mitt fra dere begge. Jeg merker at vurderingsformen to stjerner og ett ønske gir positive og oppbyggende tilbakemeldinger.

    Jeg må innrømmet at jeg er vant til å skrive oppgaver innenfor historiefaget og der er det ikke vanlig å komme med personlige grunner for å velge et emne. Her har vanedyret i meg overbemannet meg. Når det gjelder hvorfor jeg valgte å skrive om Jean Piaget er det rett og slett fordi jeg ønsket å lære mer om han og teoriene hans. Jean Piaget er veldig kjent innenfor pedagogikken og hans teorier har vært dominerende og har hatt mye å si for den norske skole. Siden jeg underviser i samfunnsfag er jeg også veldig interessert i teoretikere som har vært med å påvirke aktivitetspedagogikken. Jeg deler det synet at aktivitet og interesse fra eleven sin side er viktig for læring. Jean Piaget er også spennende siden han ikke var en pedagog.

    Jeg valgte bevisst å skrive mindre om de ulike utviklingsstadiene. For det første fordi at når en skrive en oppgave, må en holde seg innenfor den rammen som er gitt. En kan skrive mye om Piagets sine teorier, men her var det gitt 1200 ord. Jeg vurderte det som viktigere å skrive om skjemaer, assimilasjon og akkomodasjon. For det andre vurderte jeg de ulike utviklingsnivåene som mindre relevante for min undervisning. De handler om elever som er yngre enn de jeg underviser. Jeg kunne selvfølgelig ha skrevet mer om utviklingsstadiene, men da hadde også oppgaven blitt en annen oppgave.

    Selv så angrer jeg på at jeg ikke tok med noe illustrasjoner til teksten. Det hadde nok gjort teksten mer leselig og mer interessant. Bilder og illustrasjoner er gode virkemidler for å skape en god tekst.

    SvarSlett